Theranos: Från miljardföretag till fängelsedömd VD

ca 2 minuters läsning

Alexander Hall

12 januari 2022

Knappt 30 år gammal hyllades hon av Forbes som USA:s mest framgångsrika unga entreprenör. Hennes biotech-bolag Theranos värderades till otroliga nio miljarder dollar. Endast ett år senare ansågs hon pank, och i förra veckan dömdes Elizabeth Holmes till upp emot 20 år i fängelse. Detta är historien om en av världens största företagsbluffar.

Elizabeth Holmes

Grundaren Elisabeth Holmes föddes i Washington DC år 1984. Hennes pappa var lustigt nog en högt uppsatt chef för skandalföretaget Enron som kollapsade 2001. Elisabeth var en lysande skolelev och lärde sig tidigt både programmering och att prata mandarin. Hon pluggade snart kemi på Stanford University.

Företaget som kom att bli Theranos grundade hon i Silicon Valley redan 2003, blott 19 år gammal. Året därpå hade firman samlat in 6 miljoner dollar i riskkapital. År 2010 var den summan 92 miljoner dollar. Holmes lyckades även knyta en mängd viktiga kontakter i Washington. Några av de politiker som öppet supportade företaget var Henry Kissinger, Betsy DeVos och Jim Mattis, som alla varit medlemmar i USA:s regering.

Affärsidén: snabba och enkla blodprov

Att ta blodprov görs av en mängd syften, och går normalt till så att en mängd blod tas med hjälp av en spruta vars nål sticks i en synlig blodåder, oftast i armvecket. Theranos idé sägs ha härstammat från Elizabeth Holmes egna stickrädsla. Produkten ”nanotainer” var en liten enhet som med ett litet nålstick i en fingertopp samlade endast ett fåtal droppar blod.

Dessa droppar påstods sedan kunna analyseras av Theranos egenutvecklade analysmaskin Edison. Denna smarta och internetuppkopplade enhet skulle med hjälp av data från Internet automatiskt ställa en mängd diagnoser åt patienten. Detta påstods bli en mindre revolution inom sjukvården, och investerare slogs om att backa idén.

Avslöjandet och kollapsen av Theranos

Problemet är att så små mängder blod helt enkelt inte räcker för att ställa de diagnoser som påstods, åtminstone inte med någon teknik som är känd idag. År 2015 började ett antal professorer att ifrågasätta Theranos påståenden i olika vetenskapliga tidskrifter. Man kritiserade också företaget för att inte låta oberoende forskare pröva dess påståenden vetenskapligt. Theranos försvarade sig ivrigt mot alla anklagelser.

I oktober samma år så publicerade The Wall Street Journal en kritisk artikel, som kom att bli början på slutet för Theranos. Inom ett år så hade företaget hamnat i en allvarlig ekonomisk kris och sparkade nästan hälften av alla anställda. I mars 2018 så åtalades Elizabeth Holmes och hennes partner tillika operativ chef Ramesh ”Sunny” Balwani för bland annat bedrägeri. Rättsprocessen är fortfarande inte helt färdig men av allt att döma så kommer hon att tjäna minst 10 år bakom galler.

Lärdomar inför framtiden

För dig som vill börja investera på börsen så kan denna historia kanske verka avskräckande. Men som tur är så hann aldrig Theranos börsnoteras. De som främst förlorade pengar i kollapsen var de riskkapitalbolag som satsat pengar i det, samt stora aktieägare såsom Holmes själv.

Borde denna bluff ha avslöjats tidigare? Finns det företag idag som i framtiden kommer att avslöjas som en bluff, precis som Theranos? Det återstår att se.

Hur hjälpsam var denna artikel?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu! Bli först med att sätta ett betyg ovan.


Om skribenten

Alexander Hall är utbildad företagsekonom och har drygt tio års erfarenhet av att investera på börsen.