Guide: Investera i kryptovaluta – Hur gör man, och vad är viktigt att veta?

Den kompletta guiden för dig som är intresserad av att investera i kryptovaluta. Vi går igenom vad krypto är, hur det fungerar, vilka strategier som är bäst. Men framför allt går vi igenom hur du praktiskt går tillväga för att investera i kryptovalutor.

Först lite historia

Själva konceptet bakom kryptografisk valuta är nästan lika gammalt som det moderna internet, och härstammar från en amerikansk kryptograf vid namn David Chaom.

Han lanserade idén i en artikel redan 1983, men det skulle dröja ända till 1995 innan den till slut blev verklighet, i form av Ecash. Denna virtuella valuta, som alltså var världens första i sitt slag, användes internt inom en bank i tre år. Den fick däremot aldrig något större genomslag.

Bitcoin – början på en revolution

Ett drygt decennium senare så skapades Bitcoin av en anonym programmerare under aliaset Satoshi Nakamoto. Bitcoin skiljer sig mot Ecash eftersom det är helt decentraliserat, och att ingen enskild part alltså har möjlighet att kontrollera transaktioner.

Att Bitcoin blev en hit beror på flera faktorer. Dels så var internet tillräckligt utbyggt vid denna tid för att möjliggöra snabba och billiga transaktioner tvärs över världen. Dels så hade finanskrisen 2008 nyligen sänkt många människors tillit och förtroende för det traditionella finanssystemet.

Vad innebär marknadsvärde (market cap) för en kyptovaluta?

På samma sätt som man pratar om marknadsvärde på börsnoterade företag, så säger man ofta att kryptovalutor har ett marknadsvärde. Marknadsvärdet är detsamma som värdet av alla tillgängliga coins. Det kan räknas ut genom att multiplicera priset per enhet med antalet coins.

Marknadsvärdet ses ofta som ett mått på hur populär en kryptovaluta är att investera i. Bitcoin har alltid varit den största kryptovalutan sett till marknadsvärde, och har nästan lika stort marknadsvärdet som alla andra kryptovalutor tillsammans.

Marknadsvärdet kan vara missvisande av olika anledningar. Ett exempel är när volymerna som handlas är väldigt låga. Då är det ibland möjligt att manipulera kursen genom att göra ett fåtal små transaktioner till ett högt pris. Samtliga coins värderas då till detta värde, vilket ger ett missvisande stort marknadsvärde.

Vad är en Blockkedja (Blockchain)?

Blockkedjan är en central del i konceptet bakom kryptovaluta. Problemet med decentraliserade valutor är att transaktioner och saldon måste kontrolleras. Utan kontroll så skulle vem som helst i nätverket kunna ändra sitt saldo vilket såklart inte fungerar.

Detta problem löser blockkedjan. Blockkedjan är som en slags logg, som skickas ut till alla som deltar i nätverket. När en transaktion genomförs, till exempel en överföring mellan två konton, så lagras denna på blockkedjan, och detta synkroniseras till alla noder i nätverket. På detta sätt kan de båda kontoägarna försäkra sig om att transaktionen är genomförd, och att ingen blivit lurad.

Vad är Altcoins?

Vem som helst kan skapa en kryptovaluta helt gratis, och på grund av detta finns ett nästan oändligt antal kryptovalutor. De flesta är dock i princip värdelösa. Eftersom Bitcoin alltid har varit den största och dominerande kryptovalutan så brukar alla andra kryptovalutor förutom Bitcoin kallas för altcoins (alternative coins).

Marknadsvärdet på samtliga altcoins brukar ungefär ligga på samma nivå som marknadsvärdet på Bitcoin. Ungefär 60% av krytomarknaden sett till marknadsvärdet Ni Några exempel på kända altcoins är Ethereum, Tether, XRP och Dogecoin.

Hur gör man för att investera i kryptovaluta?

Det finns en massa tjänster på nätet där man kan köpa kryptovaluta. Vi rekommenderar att du hittar en pålitlig börs som du själv känner dig trygg med. Ett tips är att jämföra olika börser innan du investerar i kryptovaluta via CryptoRunner.

Det finns inte jättemånga svenska kryptobörser, men Trijo är en som vi rekommenderar.

Hur fungerar en Bitcoin plånbok (wallet)?

Eftersom kryptovalutor är virtuella, till skillnad från exempelvis kontanter, så finns de inte i fysisk form. Hur förvarar man då sin kryptovaluta? Beviset på att just du är ägare till dina coins är en kryptografisk nyckel, som påminner lite om ett jättelångt lösenord. Kryptoplånböcker, eller wallets på engelska, är appar på din mobiltelefon eller dator som håller reda på din nyckel, och hjälper dig att skicka och ta emot pengar.

När du använder en egen plånbok till din kryptovaluta så går du inte via någon mellanhand när du skickar eller tar emot pengar. Men det finns också vissa risker med detta också. Din enhet kan exempelvis bli hackad vilket ofta leder till att din kryptovaluta blir stulen. Glömmer du ditt lösenord, eller på annat sätt förlorar åtkomsten till din enhet så kan du också gå miste om din kryptovaluta, något som tyvärr händer ofta.

Är kryptovaluta en bra investering?

Huruvida kryptovaluta är en bra investering är hett debatterat, och åsikterna går isär. Då kyptovaluta är ett relativt nytt fenomen så är det svårt att veta hur dess framtid ser ut. Antingen så kommer det fortsätta att växa och utmana det befintliga finanssystemet, eller så kommer det att sakta eller plötsligt dö ut, eller kanske ersättas av annat.

Generellt kan man säga att det finns två olika skolor med ”extrema” åsikter om kryptovaluta. Dels finns det dem som höjer kryptovaluta till skyarna. De hävdar ofta bestämt att kryptovalutor kommer att ta över hela den finansiella branschen och att alla bör ”hoppa på tåget” och investera så mycket som möjligt i kryptovaluta. Till dessa hör bland andra Elon Musk och Twitter-grundaren Jack Dorsey.

Å andra sidan finns den gamla skolans ekonomer och ”value investors”, som hävdar att kryptovaluta är en farlig bubbla som bör undvikas helt. De hänvisar ofta till tidigare finansbubblor och drar paraleller till dem.Till dessa hör bland annat finansmännen och miljardärerna Warren Buffett och Charlie Munger.

Investera gärna i kryptovaluta – men var medveten om riskerna

Oavsett vad man tycker om själva principen bakom kryptovalutor – ett monetärt system som står utanför staters kontroll, så kan man slå fast ett antal saker.

  • Kryptovaluta (förutom vissa altcoins) har hittills varit en extremt bra investering, så pass bra att det är omöjligt att ge exempel på något som gett bättre avkastning. Det finns dock inga garantier för att detta kommer fortsätta i framtiden.
  • Att investera allt, eller nästan allt av sitt sparkapital i kryptovaluta är väldigt riskabelt. Riskspridning är viktigt och det är därför klokt att kombinera investeringar i kryptovaluta och traditionella sparformer som aktier och fonder.

Hur hjälpsam var denna artikel?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga betyg ännu! Bli först med att sätta ett betyg ovan.