Mr Goxx, hamstern som passerade Warren Buffett

ca 2 minuters läsning

Alexander Hall

14 januari 2022

Kan en hamster fatta bättre beslut om kryptovalutor än många människor? Den frågan ställde sig två vänner i Tyskland, och de bestämde sig för att testa det hela med ett experiment. Och det visade sig stämma. Detta är historien om hamstern Mr Goxx, som blev ett internetfenomen inom kryptovärlden.

Hamstern känd som Mr Goxx handlade med ett trettiotal olika kryptovalutor genom ett antal sensorer kopplade till hans leksaker i buren. Detta pågick mellan juni 2021 och den 23 november 2021, då Mr Goxx tyvärr gick bort av naturliga orsaker.

Mr Goxx ägare konstruerade en bur åt hamstern med ett avancerat automatiserat tradingsystem och flera kameror. Ett hamsterhjul kallat Intentionshjulet bestämde vilken kryptovaluta som skulle köpas eller säljas. Två tunnlar, för köp respektive sälj, utförde sedan transaktionerna när Mr Goxx sprang igenom dem. Så här kunde det se ut:

Presterade bättre än Warren Buffett

Under de månader som experimentet pågick så gjorde Mr Goxx en vinst på cirka 51%. Kryptosajten Protos räknade snabbt ut att hamster-portföljens totala utveckling både slog bitcoinkurvan, samt kända investerare såsom Warren Buffett.

Det totala värdet på portföljen var vid slutet blygsamma 580 amerikanska dollar, vilket visar på att att inga seriösa ambitioner att göra stora pengar låg bakom exeprimentet. Hamsterns ägare berättade i en kommentar till Protos att hans vinster inte ens täckte kostnaderna för att bygga den specialgjorda hamsterburen.

Vad visar detta experiment egentligen? Detta är de viktigaste lärdomar från detta experiment:

  1. Det är inte svårt att göra pengar i en underliggande bullmarknad. Trots att transaktionerna var slumpmässiga så följde utvecklingen av Mr Goxx portfölj ungefär värdeutvecklingen av de underliggande kryptovalutor som han handlade med. Under samma period så ökade värdet på Bitcoin med 41%, och de flesta altcoins utvecklades på liknande sätt. Sett i ljuset av dessa förutsättningar så hade de snarare varit osannolikt att inte gå med vinst.
  2. Tur kan lätt misstas för skicklighet. Den som diskuterat investeringar, och framför allt kryptovalutor online har säkert stött på den typen av investerare som under kort tid har uppnått en bra utveckling, som exempelvis +50% på ett halvår. De försöker inte sällan föra fram argumentet att detta är på grund av deras skicklighet att förutse marknaden. Men det är bara delvis sant. Att dubbla sina pengar under ett år är inte möjligt utan att ta betydande risker, samt att ha tur. Mr Goxx var uppenbarligen inte ens medveten om vad han gjorde, men lyckades ändå bra. Innebär det att hamstern är en skicklig investerare?
  3. Långsiktighet vinner alltid i slutändan. Hamstern Mr Goxx slog världsberömda investerare som exempelvis Warren Buffett under sin fem månader långa tradingperiod. Men en rationell person skulle givetvis inte föreslå att hamstern är en bättre investerare. Att nå ett bra resultat under en kortare period och under bra marknadsförutsättningar kräver inte annat än tur. Att prestera bättre än marknaden på lång sikt endast baserat på tur är däremot extremt osannolikt.

Mr Goxx tragiska död

Den 24 november tillkännagav ägarna, som har förblivit anonyma, att Goxx avlidit. Ett stort antal twitteranvändare sände då sina kondoleanser över bortgången av världens kanske mest kända hamster.

Hur hjälpsam var denna artikel?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 2

Inga betyg ännu! Bli först med att sätta ett betyg ovan.


Om skribenten

Alexander Hall är utbildad företagsekonom och har drygt tio års erfarenhet av att investera på börsen.