Så förlorar svenska småsparare på den ryska invasionen

Alexander Hall

3 mars 2022

Det har nu gått en dryg vecka sedan den ryska invasionen av Ukraina påbörjades. Kriget har fått stora ekonomiska följder, främst för Rysslands egen ekonomi, men även i väst. På kort tid så har enorma börsvärden försvunnit underden gångna veckan.

Både Avanza och Nordnet har valt att köpstoppa fonder och andra värdepapper relaterade till Ryssland, meddelar de på sina respektive hemsidor. Nordnet har spärrat en handfull ETF:er med inriktning på ryssland både för köp och sälj. Avanza har i sin tur spärrat en mängd fonder, vissa endast för köp, men majoriteten både för köp och sälj.

Detta är förstås ett resultat av den ryska invasionen av Ukraina. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, säger i en kommentar till Realtid att detta är en försiktighetsåtgärd, menad att skydda svenska sparare. Det föreligger risk att fonderna kommer att stänga för handel, vilket kan innebära att likvider fastnar.

Arbetet rapporterar att 90 000 svenska pensionärer har placerat delar av premiepensionen i Rysslandsfonder. Därmed riskerar dessa att förlora ekonomiskt på den ryska invasionen.

Läs mer här:

Hur hjälpsam var denna artikel?

Genomsnittligt betyg 0 / 5. Antal röster: 0

Inga betyg ännu! Bli först med att sätta ett betyg ovan.


Om skribenten

Alexander Hall är utbildad företagsekonom och har drygt tio års erfarenhet av att investera på börsen.