Investera i guld – Så gör du

I tusentals år så har guld varit eftertraktat som statussymbol och var en av världens första valutor. I nutid har även guld kommit att bli ett viktigt material i elektronik.

Att köpa guld är ett enkelt sätt att diversifiera din portfölj och skydda dig mot nedgång i kriser. I denna artikel går vi igenom vad du bör tänka på, samt på vilka olika sätt du kan investera i guld.

Varför investera i guld? – För- och nackdelar med att investera i guld

En fördel med att investera i guld är att den ofta fungerar som en bra hedge mot aktiemarknaden. När ekonomin dyker så brukar nämligen priset på guld att stiga.

Guld är också relativt säkrat mot inflation eftersom att det är en ändlig naturresurs och att tillgången därför alltid kommer att vara begränsad. Till skillnad från exempelvis konst där antalet konstverk alltid kan öka, så är mängden guld i världen begränsat till hur mycket guld vi lyckas hitta i jordskorpan.

Vad är guld egentligen?

Guld är ett av de 118 grundämnen som finns i världen. Guld förekommer i naturen i form av guldklimpar som kan hittas under jord. Ingen vet säkert hur guldet hamnat på vår planet, men forskning pekar på att det kan skapas när två stjärnor kolliderar, och att det senare hamnat på jorden via asteroider för miljontals år sedan.

I forntiden hävdade många så kallade alkemister att de hade förmågan att tillverka guld. Men sanningen är att guld är ett grundämne. Guld består alltså av guld-atomer, och inte molekyler. Även om det är teoretiskt möjligt att omvandla ämnen såsom bly och vismut till guld genom fission eller fusion, så är det så pass svårt och energikrävande att det är långt i från lönsamt.

Investera i fysiskt guld?

Det finns två huvudsakliga sätt att investera i guld. Det ena är att investera i guld genom att köpa ett certifikat eller någon annan slags finansiellt instrument vars värde följer priset på guld. Det andra sättet är att köpa fysiskt guld. Med andra ord – guld som du kan ta på. Vanligtvis köps investeringsguld i form av guldtackor. Det finns för- och nackdelar med båda dessa investeringsformer.

Fördelar med att köpa fysiskt guld:

  • Vad som än händer i omvärlden så är tillgången till ditt guld säkrat. Även vid scenarion av exempelvis krig, naturkatastrof eller samhällskollaps.
  • Du kan köpa guld i form av exempelvis smycken som du kan använda. Guldet fyller då två syften, dels som en investering men också som en accessoar. Kilopriset på smycken är dock ofta mycket högre än rent guld.

Nackdelar med att köpa fysiskt guld:

  • Du måste själv förvara guldet, och du kan bli utsatt för rån eller stöld.
  • Din investering är inte lika likvid, vilket betyder att det kan ta tid att omsätta guldet till pengar vid behov. Ett guldcertifikat kan snabbt säljas på börsen över internet, och behöver inte transporteras.
  • Fysiskt guld handlas ofta med en stor spread, dvs skillnad mellan köp- och säljpris.

Källor

Hur hjälpsam var denna artikel?

Genomsnittligt betyg 5 / 5. Antal röster: 1

Inga betyg ännu! Bli först med att sätta ett betyg ovan.